sábado, 16 de mayo de 2009

El joc de la xarranca

Nombre de jugadors:

Dos com a mínim.

Desenvolupament del joc:

La Xarranca és un joc tradicional català en què es dibuixen una sèrie de caselles numerades al terra per on han de saltar els jugadors per ordre després de tirar-hi una pedra plana que caldrà recollir mentre se salta a peu coix.

Depèn del lloc on es juga, poden variar lleugerament les regles i el nom del joc. Tot i que una de les variants més típiques és la següent:

Hi juga un nombre indeterminat d'infants. Per torns es tira una pedra plana a la casella que toca. Es comença per l’1 i es va pujant (1, 2,3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10) fins arribar al 10. Cal que la pedra caigui dins de la casella, sense tocar les vores. Aleshores es fa el recorregut de la següent manera: cal passar per totes les caselles, successivament, saltant-se la casella que té la pedra, al peu coix, sense trepitjar les línies ni tocar amb l'altre peu el terra. Si el recorregut és dels que tenen caselles en creu i si cap de les dues caselles no és la que té la pedra, en arribar a aquestes es posa un peu a cadascuna, simultàniament (eixarrancats). En arribar al 10 l’ infantes gira i torna fins al principi. Quan s'està a la casella anterior ala que té la pedra cal ajupir-se i agafar-la i tornar amb ella al principi. Si durant aquest recorregut en algun moment el jugador toca amb l'altre peu al terra o trepitja una ratlla o enllençar la pedra no encerta bé la casella corresponent li passa el torn. Si fa tot el recorregut continua amb la següent casella fins que les ha fettotes. Qui primer fa tot el recorregut guanya.

Objectiu del joc:

Aconseguir fer tot el recorregut.

Material:

Una pedra plana i guixos de colors per dibuixar la xarranca al terra.

Què pot aportar aquest joc?

Estracta d’un joc amb grup en el qual està garantitzada la diversió. És un joc físic i d’equilibri, per tant s’ha de ser hàbil a l’hora departicipar-hi, es un joc per a totes les edats i en tot moment es lluita per intentar posar la pedra dins de la casella, ja que es el punt clau per poder tirar endavant amb el joc i aconseguir la victòria.


Seguidament mostrem un vídeo del joc de la xarranca:

Us convidem a comentar el joc dels disbarats amb experiències personals.


16 comentarios:

  1. Hola soc la Laura,

    em sembla força interessant aquesta pàgina web per a potenciar els jocs amb la canalla i així poder innovar en aquest àmbit. Gràcies


    un peto

    ResponderEliminar
  2. Me cago en tu cabeza subnormal jaja

    ResponderEliminar
  3. m'ha servit per a un treball d'educació física, gràcies, ho expliqueu millor que el viquipedia que sembla escrit x un robot xD

    ResponderEliminar
  4. Gráciles ma servit per fer els deueres de educación física

    ResponderEliminar
  5. no li veig la gracia a aquest joc

    ResponderEliminar
  6. Hola sóc l'Albert,
    aquesta web m'ha servit per fer un treball d'educació física.
    Gràcies!!

    ResponderEliminar
  7. Molt bonic i didactic. Es bo no perdre les arrels.

    ResponderEliminar
  8. QUI AGI FET AIXO ES UN MAQUINA

    ResponderEliminar
  9. Aquesta web m'ha ajudat a fer un treball d'E.F, gràcies!!!

    ResponderEliminar
  10. aquesta web ma fet treure un 10 a fissica de un trevall

    ResponderEliminar